frgbdeplitau
2292

Nasza historia – do tej pory...

  • Przedsiębiorcza młoda Włoszka, Regina Roncadin, otwiera swoją pierwszą lodziarnię w Osnabrück w Niemczech.

  • Jej siostrzeniec, Edoardo, zakłada w Niemczech pierwszą sieć lodziarni pod szyldem Roncadin.



  • Roncadin podejmuje produkcję lodów na wielką skalę rozpoczynając tym samym rozwój przedsiębiorstwa.

  • W angielskim hrabstwie Yorkshire, rolnik Jonathan Ropner oraz przedsiębiorca James Lambert wspólnie nabywają firmę Cardosi, lokalnego producenta lodów, i tym sposobem powstaje Richmond Ice Cream.

  • James Lambert powołany do prowadzenia działalności gospodarczej.

  • Windsor Creameries to pierwsze z wielu strategicznych przejęć, realizowanych przez Richmond w celu konsolidacji bazy dostawców lodów w Wielkiej Brytanii. Dzięki tym działaniom spółka uzyskuje pozycję wiodącego brytyjskiego inwestora w sektorze produkcji lodów w całym Zjednoczonym Królestwie.

    Również firma Roncadin, kontynuując poszerzanie działalności, przenosi produkcję włoskich lodów i ciast na potrzeby branży cateringowej do swojej filii - L'italiano Ice Cream GmbH.

  • Dalszy rozwój Roncadin ma miejsce na skutek przejęcia firmy Girki i utworzenia Roncadin SA w Vayres we Francji.

  • W Wielkiej Brytanii fuzja Richmond ze spółką Treats plc produkującą lody impulsowe skutkuje wejściem na kolejny segment rynku. Firma zatrzymuje posiadany przez Treats status spółki notowanej na giełdzie londyńskiej i przyjmuje nazwę Richmond Foods plc.

  • Wyroby Roncadin sprzedawane są w całej Europie a spółka Roncadin S.p.A. wchodzi na giełdę w Mediolanie.

  • Richmond przejmuje dział produkcji lodów firmy Allied Frozen Foods stanowiącej poważną konkurencję w brytyjskim segmencie lodów gałkowych. Posiadając cztery zakłady produkcyjne w Wielkiej Brytanii firma Richmond staje się największym producentem lodów zarówno pod względem ilości, jak i różnorodności asortymentu.

    Marka lodów Dr Oetker, którą spółka Roncadin nabywa jako ostatnią, oznacza początek ekspansji w segmencie produktów markowych.

  • Po przejęciu działu produkcji lodów firmy Nestlé w Wielkiej Brytanii, oferta produktowa Richmond wzbogaca się o rozpoznawalne marki takie jak Fab, Smarties oraz lody na patyku Rowntrees Fruit-Pastil.

  • Posiadająca siedzibę w Sheffield, spółka Oldfield’s produkująca lody to nowy nabytek Richmond.



  • Dla Roncadin jest to wyjątkowo pracowity rok. Firma przejmuje Zieloną Budkę w Polsce, podejmuje na zasadach wyłączności współpracę handlową z belgijską spółką Glacio i zakupuje prawa do produkcji lodów owocowych Valensina i zdrowych lodów marki Fit For Fun, oraz prawa do ich licencjonowania.

    Spółka Richmond przejmuje De Roma Ice Cream, dzięki czemu wzrasta zdolność grupy w zakresie produkcji lodów impulsowych oraz deserów lodowych Arctic rolls.

  • Spółkę Roncadin przejmuje amerykański fundusz inwestycyjny Oaktree Capital Management.

    Skinny Cow, pierwsza brytyjska marka lodów o doskonałym smaku i niskiej zawartości tłuszczu, dołącza do rodziny Richmond i wkrótce przynosi znaczny wzrost w segmencie sprzedaży detalicznej.

    Kolejny udany rok dla Roncadin - Niemieckie Towarzystwo Rolnicze przyznaje markowym produktom spółki aż 19 złotych medali, 26 srebrnych i 2 brązowe.

     

     

  • Roncadin przejmuje dział produkcji lodów Nordmilch eG, markę Botterbloom, oraz licencje na Masterfoods oraz Ahoj-Brause. Ponadto firma przejmuje Schröer Eis GmbH i jej fabrykę w Nadrenii Północnej, dzięki czemu może zwiększyć asortyment produktów.

    Oaktree Capital Management przejmuje Richmond Foods, aby połączyć firmę z Roncadin. W rezultacie powstaje R&R Ice Cream, która posiada potencjał, aby stać się największym w Europie producentem lodów w segmencie private label, a jednocześnie osiągać najwyższe dochody.

     

     

  • R&R przejmuje firmę Kelly’s z Kornwalii – wiodącego w Wielkiej Brytanii producenta lodów typu Cornish, z wyższej półki.

  • R&R umacnia swoją pozycję wśród europejskich producentów lodów dzięki przejęciu firmy Rolland - trzeciego co do wielkości wytwórcy lodów we Francji. Po tym zakupie R&R staje się drugą pod względem sprzedaży w sieciach handlowych  grupą produkującą lody w Wielkiej Brytanii, Niemczech i Francji, z wynikiem ponad 500 milionów litrów lodów rocznie.

    W Wielkiej Brytanii, spółka R&R obchodzi 25 rocznicę, a fabrykę Leeming Bar odwiedza JKW Książę Kentu. Firma zdobywa trzydziestą siódmą nagrodę British Frozen Food Federation. 

    Wreszcie, euroobligacje emitowane przez spółkę w celu pozyskania kapitału okazują się jednymi z najbardziej korzystnych nowych obligacji na rynku londyńskim w tym roku.     

     

     

  • R&R nabywa francuską firmę o nazwie Pilpa oraz spółkę Durigon będącą wiodącym w Niemczech producentem lodów pod marką własną. Ponadto zawiera umowę licencyjną z Mondelez International w celu wprowadzenia na rynek serii produktów pod markami Milka, Toblerone, Daim, Oreo oraz Philadelphia.  

  • R&R nabywa za kwotę 77 mln Euro, firmę Eskigel, największego we Włoszech producenta lodów pod własną marką, a także yoo moo, wiodącą brytyjską markę jogurtów mrożonych.



  • R&R za kwotę 49 mln funtów nabywa Fredericks Dairies z siedzibą w Lancashire dzięki czemu może do portfolio produktów dodać należącą do Mondelez markę Cadbury, a także produkty Del Monte, Vimto oraz Britvic.

    Mniej więcej w tym samym czasie prywatny fundusz inwestycyjny PAI Partners nabywa R&R od Oaktree Capital Management.  PAI jest to wiodący europejski prywatny fundusz inwestycyjny z oddziałami w Paryżu, Kopenhadze, Londynie, Luksemburgu, Madrycie, Mediolanie i Monachium. PAI zarządza dedykowanymi funduszami finansującymi transakcje wykupowe, o łącznej wartości kapitałowej 4 mld EUR. Od roku 1998, PAI sfinalizowała 42 transakcje zakupów LBO w 9 krajach Europy; ich wartość wynosi ponad 34 mld Euro. PAI łączy inicjatywy inwestycyjne prowadzone na wielką skalę z doskonałą znajomością branży. PAI oferuje przedsiębiorstwom włączonym do swojego portfolio wsparcie finansowe i strategiczne, konieczne dla dalszego rozwoju i strategicznego podnoszenia wartości.  

  • R&R obecnie zatrudnia ok. 3500 pracowników i posiada 9 zakładów produkcyjnych w Wielkiej Brytanii i w innych krajach Europy.  Ogółem, zakłady produkcyjne rocznie mogą wyprodukować ponad 800 mln litrów produktów na 100 liniach produkcyjnych.

    Spółka stale osiąga wysokie wyniki finansowe - przychody za rok zakończony 31 grudnia 2013 wyniosły ok. 720 mln Euro, przy wskaźniku EBITDA pro forma w wysokości 116 mln Euro. 

    Doskonalenie produktów, stały nacisk na wydajność oraz dążenie do stałego wzrostu firmy to kluczowe założenia, na których R&R buduje swoją przyszłość.